Izvor: sjever.hr i načelnik.hr

" /> novost - Općina Donji Vidovec

AKTUALNO

Pročitajte

U 2022. godini među kontinentalnim općinama koje najviše izdvajaju za turizam po stanovniku i udjelu u proračunu našla se međimurska Općina Donji Vidovec, koja je prema podacima portala nacelnik.hr. općina s 1197 stanovnika i izdvojila je skoro 12 % svog proračuna za turizam.


Jedan od ključnih projekata koji su obilježili turističku ponudu Donjeg Vidovca u 2022. godini bilo je otvorenje Etno parka u kolovozu. Park predstavlja spoj lokalne povijesti i turističke ponude koji posjetiteljima omogućuje upoznavanje s tradicionalnim zanatima karakterističnim za ovaj kraj na jedinstven način.


Koncepcija Etno parka je da su kroz unutrašnjost pet drvenih etno kućica izložene fotografije i predmeti povezani s tradicijama zlatarenja, medičarstva, košaraštva, lova i domaćih rukotvorina.


Projekt Etno parka sufinanciran je kroz INTERREG program Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. u iznosu od 95 tisuća eura, a od čega je 85 % dodijelila Europska unija. Kao nositelj projekta bila je Općina Goričan, dok su Općina Donji Vidovec, Općina Legrad, Općina Tótszerdahely i Mura Regija EGTS bili partneri. Projekt je na kraju bio vrijedan 889 tisuća eura.


Ponos Donjeg Vidovca i njegovih zanatlija je upravo Etno park u kojem su predstavljeni stari zanati koji su ogledalo identiteta tog kraja. Etno park je počasno stvoren kako bi kulturu i tradiciju prenosio mlađim naraštajima.


Centar zlatarenja u Međimurju nalazi se upravo u Donjem Vidovcu, stoga se nastavlja ulagati u izgradnju Interpretacijskog centra „Dravski zlatari“, a njihovi lokalni zlatari su poznati širom Europe po specifičnom načinu ispiranja zlata. O kvaliteti i trudu i predanosti njihovih zlatara svjedoči i dobivena povelja carice Marije Terezije 1776. godine koja je definirala pravila zlatarenja.


Osim ovih kapitalnih ulaganja u općini se organizira niz manifestacija koje privlače domaće i strane posjetitelje u što se ubrajaju Demonstracija ispiranja zlata, Vidovo – festival folklora i tradicije, Dani zlata i starih zanata, Lov na zlatarski prsten, Zlatomrazi te Božićni sajam.


Načelnica Općine Donji Vidovec Bojana Petrić izrazila je zadovoljstvo postignutim rezultatima i najavila daljnja ulaganja u turističke projekte gdje će se nastaviti raditi na privlačenju novih posjetitelja i zadržavanju postojećih, uz brigu o svim drugim segmentima života u općini.


Ovo je primjer kako manje općine poput Donjeg Vidovca mogu ostvariti značajan napredak i postići velike rezultate kroz predanost i inovativne projekte u turizmu uz pomoć i sufinanciranje drugih institucija.


Izvor: sjever.hr i načelnik.hr


Natrag
scroll to top