SPOMEN NA MAĐARSKU REVOLUCIJU - Općina Donji Vidovec
Disable Preloader

Novosti

U Donjem Vidovcu je održan program kojim se prisjetilo na revoluciju i oslobodilački rat u Mađarskoj 1956. Mnoge su obitelji tada iz Mađarske bile prisiljene pred terorom pobjeći u Hrvatsku te se iseliti diljem svijeta. Ovaj dvodnevni program se odvijao uz financijsku i organizacijsku potporu Odbora za prisjećanje koji je osnovan u Mađarskoj povodom 60. godišnjice revolucije i oslobodilačkog rata 1956.g.


Prvi dan program se odvijao u Mađarskoj, a drugi dan u Hrvatskoj, tj. u Donjem Vidovcu te na obali Mure kod Novog Zrina.


Program je otvorio dr. Bali Lorant iz Katedre za Poduzetničku ekonomiju i ruralni razvoj Fakulteta Georgikon Panonskog sveučilišta u Keszthely (Mađarska), nakon njega nazočne studente je pozdravio Mario Moharić predsjednik Europske grupacije za teritorijalnu suradnju istaknuvši povezanost ljudi i sudbina s obje strane Mure.


Josip Grivec uz pozdrav je posebno naglasio činjenicu da je put do slobode i demokracije često puta posut brojnim preprekama i patnjom-ali eto, danas je lijep i vedar dan, neka naše narode uvijek prati takva vedrina…rekao je.


Dr Lorant Bali osvrnuo se na te teške godine za Mađarske ljude, - ali kada je teško tada se vide pravi prijatelji, a Hrvati to jesu je naglasio.


Akademik prof. dr. Dragutin Feletar u vrlo zanimljivom predavanju govorio o stoljetnom suživotu žitelja s obje strane Mure, velikoj povezanosti na gospodarskom, kulturnom i svakom drugom planu koji je nasilno prekinut nakon razlaza tadašnje Jugoslavije i SSSR-a. Govorio je o hrvatskim privatnim posjedima u Mađarskoj, tj o tzv. dvovlasničarstvu. Žitelji Kotoribe, Donjeg Vidovca, a naročito Donje Dubrave i Legrada imali su brojne posjede u Mađarskoj.


Dr. Hrvoje Petrić govorio je o događajima u Mađarskoj 1956. povezujući ih s događajima uz kanal Suez (Egipat) te Hrvatskom seljačkom strankom koja je tada djelovala u emigraciji. Bilo je to jedno zanimljivo, ali i nadasve poučno predavanje i prisjećanje na te nemile događaje te višestoljetnu povezanost dvaju naroda.


Istaknuta je današnja izvrsna suradnja lokalnih samouprava i žitelja s obje strane Mure. Nakon predavanja otišlo se na obalu Mure, gdje je domaćim bio Dražen Miser, načelnik Donje Dubrave te se i tu obnovilo sjećanje na događaja te teške 1956.


Natrag
scroll to top